Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. A program célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra. Szakmai programoktól iskolákban futó speciális eseményeken át játékos versenyekig számos csatornán találkozhatunk a PÉNZ7 eseménysorozatával. Magyarországon példaértékű szakmai összefogás jött létre az European Money Week-hez kapcsolódó "PÉNZ7" rendezvénysorozat megvalósítására.

Mi a pénzügyi kultúra?

MNB, 2008 – A pénzügyi kultúra definíciója

„A pénzügyi ismeretek és képességek olyan szintje, amelynek segítségével az egyének képesek a tudatos és körültekintő döntéseikhez szükséges alapvető pénzügyi információkat azonosítani, majd azok megszerzése után azokat értelmezni, és ez alapján döntést hozni, felmérve döntésük lehetséges jövőbeni pénzügyi, illetve egyéb következményeit.”

A Magyarországon megrendezésre kerülő PÉNZ7 missziója, hogy

– felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosságra, a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságára, a vállalkozói kedv megteremtésének, az üzleti ismeretek megalapozásának lehetőségére,

– a pénzügyi ismeretek mellett helyett adjon a vállalkozói kompetenciafejlesztés, és a vállalkozói ismeretek bevezetésére az iskolákban,

– országos szakmai önkénteshálózat kiépítésével, ls a programba való bevonásával támogassa a pénzügyi, vállalkozói oktatás élményalapú megvalósulását,

– széleskörű szakmai összefogás megteremtésével segítse a különféle, pénzügyi, vállalkozási edukációs projektek terjedését, hasznosulását.

Pénz7 programok a Pátkai Református Általános Iskolában

Iskolánk 2022-ben csatlakozott a nemzetközi Pénz7 projekthez és a március eleji hét minden napján előadásokkal és játékos feladatokkal várja az 5. és 6. osztályt, hogy minél könnyebb legyen a felkészülés a nagybetűs Életre.

Első nap programja:

Téma: Pénzügyi tervezés

A tanulók megismerkedtek az alapfogalmakkal, úgy mint háztartás, kiadások, bevételek. Csoportosítottunk kiadásokat és átnéztük milyen bevételek várhatóak egy-egy háztartásban. Tisztáztunk olyan fogalmakat, mint pénzügyi tervezés, költségvetés. Feladatokon keresztül átláthatták a költségvetés megtervezésének fontosságát, előre tervezés lényegét. A program végén mindenki kapott egy előre kialakított karaktert, akinek a költségvetési tervezését fogja nyomon követi 1 hétig különböző a hétköznapi életből vett példák alapján.

A témával kapcsolatban több információ az alábbi oldalon olvasható: www.penz7.hu

Pénz7 projekt első napja a Pátkai Református Általános Iskola 5. és 6. osztályos diákjaival. Téma: pénzügyi tervezés

Második nap programja:

Téma: Megtakarítás – Játsszunk bankot!

Vajon mit lehet egy bankban intézni? Ki az, aki volt a szüleivel bankban már? A banki műveletek elvégzéséhez feltétlenül el kell jutnunk egy bank épületébe? Milyen műveletek, tranzakciók nem végezhetőek el a bankban? Megfogalmaztuk a céljainkat és a hozzájuk kapcsolódó megvalósítási terveket, ezáltal megismerkedtünk a pénzügyi tervezés fogalmával. A csoportos foglalkozás keretein belül elvégzett munka több szempontból hozza össze a látáspontokat, egymásra figyelést és meghallgatást kíván a résztvevőktől.

Szerdai nap programja:

Téma: Megtakarítás – Kamatszámítás

A mai napon átvettük a kamatszámításhoz szükséges adatokat és nekifutottunk egy egyszerű példán keresztül a műveletnek. A megtakarítás egyértelmű megértéséhez szükséges, hogy a diákok tisztába legyenek azzal, hogy a bankban tartott pénz a legbiztonságosabb és a legjövedelmezőbb. Erre volt hasznos ez az óra. A nem is túl nehéz matematikai feladat után egy kis versenyhelyzetben mérhették össze eddigi tudásukat a banki műveletekkel kapcsolatban. A három csoportnak az volt a feladata, hogy a lapon a rajzolt bankban írjanak bankban végezhető műveleteket. A verseny értékes nyereményekért ment, úgy mint aranytallér, aranyrúd és egy mobiltelefon (no persze csokoládé formában) Izgalom és ügyesség együtt vitte a gyerekeket az óhajtott cél felé.

Csütörtöki program:

Téma: Vendégünk: Dul Norbert biztonsági szakértő

A GIRO Zrt. önkénteseként Dul Norbert biztonsági és IT szakértő volt ma a vendégünk, aki sok érdekességről beszélt nekünk és még ajándékot is kaptak a gyerekek. A szakértő hozott régi ezüst érmét, amerikai 1 dollárost, Csehszlovák koronát és egyiptomi pénzt, amit a gyerekek megnézhettek közelről, amíg ő érdekes előadást tartott a pénz kialakulásáról és amíg eljutottunk a mai pénzünkig, vagyis a folyószámla pénzig és a hitelekig. A diákok még feladatot is kaptak, amelyben megbírkóztak egy olyan számítási feladattal is, hogy 100.000,-Ft-ból, ha minden hónapban 20.000,-Ft-ot teszel félre megtakarításként, hány év alatt veszed meg álmaid Audiját? Bizony, ez megközelítette a 200 évet! De akkor vajon mi lehet a megoldás? Erre is megkaptuk a választ. És még a nagy titkot is elárulta nekünk a pénzügyi szakember, ez pedig a 3T. Hogy ez mi is? Tervezés, takarékoskodás, tanulás. Ezzel fel is vezette a holnapi utolsó alkalmunkat, melyben gyakorlatban is megbeszéljük a pénzügyi tervezést.

Dul Norbert biztonsági szakértő előadása a Pénz7 projektünk egyik előadásán

Pénteki program:

Téma: Pénzügyi terv készítése

Az utolsó napra maradt a legizgalmasabb rész, mikor is elkezdtük tervezni a kiadásainkat és bevételeinket. Ez mindig nagy izgalommal tölti el az embert, hiszen egy jó terv elkészítésén igen sok múlik. Azt vallom, ha nincs terved, nincs is mitől eltérned. Próbáltam a gyerekeknek az életből meríteni példákat, hogy magukénak érezzék ezt a részét is. Bizony-bizony van még mit átbeszélni, de kezdésnek azt gondolom megkapták az alapokat. Jövőre pedig folytatjuk! Addig is útravalóul:

A Pénz7 nyertesei maguk a diákok!